Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Αριστοφάνη- Όρνιθες, μια rock παράσταση για εφήβους.


Μια ξεχωριστή, μια “εφηβική” εκδοχή των Ορνίθων του Αριστοφάνη παρουσιάζει η πολυτάλαντη και πάντα φρέσκια Τζωρτζίνα Κακουδάκη (για τους φίλους απλά Τζω) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Σάββατο στις 6.00 μ.μ. και σε σχολεία της Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συνεργασία βέβαια τεσσάρων ηθοποιών και των λοιπών συντελεστών. Τι είναι όμως το εφηβικό θέατρο; Για την ιστορία του πράγματος, πρόκεται για μια σχετικά νέα τάση στο ελληνικό θεατρικό γίγνεσθαι, μια τάση που ήρθε μόλις πριν από λίγα χρόνια από το Ηνωμένο Βασίλειο και που σιγά-σιγά, με τη βοήθεια και της Τζω, αφομοιώνεται από την ελληνική πραγματικότητα. Δεν μιλαμε ασφαλώς για το θέατρο που (θα έπρεπε να) “παράγεται” από τους ίδιους τους εφήβους στο σχολικό περιβάλλον του Γυμνασίου και του Λυκείου, όπου φοιτούν κατά κανόνα οι έφηβοι. Μιλάμε λοιπόν για κάτι άλλο, για το θέατρο που απευθύνεται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά και –όπως διατείνονται οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με αυτό, και είναι πλέον αρκετοί- σε όσους ενηλίκους δεν έχουν καταπνίξει μέσα τους τον έφηβο. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό, και κυρίως τι ακριβώς χρειάζεται να διακρίνει τους ενηλίκους ώστε να δύνανται να κατανοήσουν αλλά και να συγκινηθούν από το εφηβικό θέατρο; Η Τζω απαντάει στο σκηνοθετικό της σημείωμα αναλύοντας τον υπότιτλο της παράστασής της:

Τώρα, μένει να μοιραστούμε την προτροπή του υπότιτλου της αφίσας. Μια ροκ παράσταση για εφήβους: αυτή που μπορεί να δημιουργήσει μια ελεύθερη, δημιουργική, αντισυμβατική, θυελλώδη σκέψη.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των θεατροπαιδαγωγκών της δραστηριοτήτων η ομάδα θεάτρου 4frontal οργανώνει, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και με αφορμή τα θέματα της παράστασης Αριστοφάνη- Όρνιθες, μια rock παράσταση για εφήβους, ενθαρρύνει τις δημιουργικές προσεγγίσεις των ομάδων των εφήβων (θεατών της παράστασης) με την διοργάνωση ενός μικρού φεστιβάλ σχολικής δημιουργίας. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την άνοιξη (μετά τις διακοπές του Πάσχα) με μικρές σχολικές παραστάσεις ή παρουσιάσεις, με θέματα συναφή με τον προβληματισμό του έργου Όρνιθες του Αριστοφάνη.
---Δρώμενα με συγκεκριμένα κείμενα ή με κείμενα που έχουν συνταχθεί από τις σχολικές ομάδες, διάρκειας απο 10 έως 40 λεπτά, με θεματικές ενότητες όπως:
Η πόλη στην οποία ζω
Οδηγός για να αλλάξουμε τον κόσμο
Το περιβάλλον μου
Πόλη ή φύση
Ευχές για μια δίκαιη κοινωνία
Εγώ... ο διαφορετικός
Είμαστε φτιαγμένοι από την ύλη των ονείρων;
Στην διαδικασία προετοιμασίας των μικρών αυτών σκηνικών δράσεων, οι θεατροπαιδαγωγοί Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ηρώ Ποταμούση και Ζωή Λυμπεροπούλου θα είναι στην διάθεση των σχολείων που θα συμμετέχουν, για απορίες, διευκρινήσεις και δραματουργικές συμβουλές.
Για δήλωση συμμετοχής, εκδήλωση ενδιαφέροντος και άλλες τυχόν απορίες επικοινωνήστε: Ηρώ Ποταμούση 6976639058 και ornithes.efiviko@gmail.com