Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Σπύρος Πετρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Την πρώτη επαφή του με την τέχνη την είχε σε πολύ μικρή ηλικία, χάρη στον Λάκωνα παππού του Τάκη, ο οποίος συνήθιζε να του αφηγείται λαϊκά παραμύθια και θρύλους, αλλά και να του παρουσιάζει αυτοσχέδιες παραστάσεις θεάτρου σκιών τα καλοκαίρια στο Λουτράκι. Η επαφή αυτή διατηρήθηκε χάρη σε ορισμένες “φωτισμένες” εκπαιδευτικούς που του μετέφεραν την αγάπη για το θέατρο, όταν εκείνος ολοκλήρωνε τις εγκύκλιες σπουδές του στο 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Σμύρνης, από όπου αποφοίτησε το 1996 -το ίδιο έτος εισήχθη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου έγινε πτυχιούχος το 2001.

Αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Α΄ κύκλου του ίδιου Τμήματος σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (θέμα μεταπτυχιακού προγράμματος το “Ελληνικό θέατρο από την αρχαιότητα έως σήμερα: Θεωρία και πράξη”, έτος αποφοίτησης 2004), σήμερα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και με θέμα την “πρόσληψη του θεάτρου του παραλόγου στην Ελλάδα: Μπέκετ, Ιονέσκο, Ζενέ” και επιβλέπουσα την καθηγήτρια του Τμήματος, κα Κυριακή Πετράκου. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς πλήθος καλλιτεχνικών και παιδαγωγικών σεμιναρίων, μεταξύ των οποίων το επιδοτούμενο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 450 ωρών με θέμα “Οργάνωση Πολιτιστικών-Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων (Οπτικοακουστική Έκφραση)” που πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα Αθηνών του Κ.Ε.Κ. “Μέντωρ-Εκπαιδευτική” με επιστημονικά υπεύθυνο τον κο Μένη Θεοδωρίδη (Πρόγραμμα “Μελίνα- Εκπαίδευση & Πολιτισμός”) την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2000, και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε συνέδρια, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, σε πρακτικά συνεδρίων, καθώς και σε επιστημονικά και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Την περίοδο 2007-2009 συμμετείχε στην ομάδα που υλοποίησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη, το ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: “Η εκπαίδευση των ηθοποιών στην Αθήνα (1834-1941)”, τα ερευνητικά πορίσματα του οποίου αξιοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, για την συγγραφή του βιβλίου με τίτλο: “Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου” από τις Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη και Μαρία Λουίζα Τζόγια-Μοάτσου (Αθήνα, ΜΙΕΤ 2011).

Ένα άλλο από τα θέματα που τον έχουν απασχολήσει επιστημονικά είναι η εισαγωγή και ένταξη του θεάτρου στην εκπαιδευτική πράξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, ενώ έχει επίσης υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός στην δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία) και σε δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, διδάσκοντας από το 2001 έως σήμερα μαθήματα της ειδικότητάς του. Το έτος 2008 δίδαξε επίσης το μάθημα της “Ιστορίας θεάτρου” στη δημόσια μεταδευτεροβάθμια Σχολή Ξεναγών Αθηνών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ από το σχολικό έτος 2011-2012 διδάσκει το μάθημα της “θεατρικής αγωγής” σε Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, όπου εκπονεί με τους μαθητές του πολιτιστικά προγράμματα με έμφαση στο θέατρο και προγράμματα αγωγής υγείας με έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Έχει ασχοληθεί επίσης ιδιαίτερα με το λαϊκό παραμύθι τόσο θεωρητικά, για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας του Α' κύκλου του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, όσο και πρακτικά, μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής Πολιτιστικών Προγραμμάτων στα σχολεία όπου έχει υπηρετήσει ως αναπληρωτής/ωρομίσθιος εκπαιδευτικός. Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε την συνεργασία του με την ΑΜΚΕ "Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας", με επιστημονικά υπεύθυνη την κα Εμμανουέλα Κατρινάκη, φιλόλογο και διδάκτορα κοινωνικής ανθρωπολογίας της École des Hautes Études en Sciences Sociales του Παρισιού.

Τα τελευταία δύο σχολικά έτη υπηρετεί με πλήρες ωράριο, ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός μέσω ΕΣΠΑ στο 5ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, ενώ κατά τους τελευταίους μήνες συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με σύμβαση μίσθωσης έργου στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υπό αναδιαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών των διαφόρων μαθημάτων στα Καλλιτεχνικά Λύκεια. Παράλληλα, διδάσκει το μάθημα του Αυτοσχεδιασμού στο τμήμα της ειδικότητας Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου-Κινηματογράφου στο δημόσιο ΙΕΚ Αμαρουσίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενώ δεν παύει να επιζητεί διά βίου κάθε ευκαιρία να διδάσκεται και να μαθαίνει και από τους άλλους ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να διαθέτουν και να του προσφέρουν. 


Έχει διατελέσει στο παρελθόν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, ενώ σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ίδιου σωματείου. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων και άλλων επιστημονικών και καλλιτεχνικών ενώσεων, δημιουργός του παρόντος ιστολογίου καθώς και του ιστολογίου: http://loving2write.weebly.com, συν-δημιουργός του ιστολογίου: http://teacherinlove.weebly.com/. 

Το τελευταίο διάστημα εντάχθηκε και δραστηριοποιείται επίσης στην ομάδα πολιτισμού της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης του Δήμου Π. Φαλήρου, με κύριο σκοπό να συμβάλει στην προώθηση του πολιτισμού και ιδιαίτερα του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών ως μέρος μιάς γενικότερης κοινωνικής παρέμβασης μέσω των τεχνών σε τοπικό/δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο για τα νότια προάστεια της Αθήνας, καθώς και στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός.

Το Νοέμβριο του 2011 δημιούργησε το παρόν ιστολόγιο με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα βήμα έκφρασής του αλλά και ένα δίαυλο επικοινωνίας με το ευρύ “διαδικτυακό” κοινό, ενώ πιο πρόσφατα άρχισε να αρθρογραφεί περιστασιακά στις πολιτιστικές, κυρίως, σελίδες της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας "Εποχή". Επιλογή από τις επιστημονικές του εργασίες και άλλα λεπτομερέστερα στοιχεία για το επιστημονικό του έργο, στη σελίδα του στο μέσο δικτύωσης ακαδημαϊκού προσωπικού και ερευνητών: http://uoa.academia.edu/Spetrit

Λοιπά ακαδημαϊκά κι επαγγελματικά δίκτυα:
http://gaudeamusacademia.com/profile/SpyrosPetritis
http://www.linkedin.com/pub/spyros-petritis/77/528/590
 


Προσωπικά profile του Σπύρου Πετρίτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 
https://www.facebook.com/sppetritis
https://twitter.com/SpyrosPetritis

https://plus.google.com/u/0/109692435507674387682/posts


E-mail επικοινωνίας: 
spetrit@gmail.com, spetrit@yahoo.gr, spetrit@theatre.uoa.gr