Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Συμμετοχή σε συνέδρια με εισήγηση/εργαστήριο



·         ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Ορισμένα από τα κείμενα των εισηγήσεων ή θεωρητικά κείμενα προς υποστήριξη των εργαστηρίων είναι διαθέσιμα μέσω της σελίδας στο: https://uoa.academia.edu/Spetrit ή εφόσον ζητηθούν με e-mail ή με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο.


Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια (παρουσίαση του σχετικού Πολιτιστικού Προγράμματος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας): Εισήγηση στην Επιμορφωτική Ημερίδα της Σχολικής Συμβούλου της 45ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής με θέμα «Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ανάδειξη καλών πρακτικών» (Γλυφάδα, 18/6/2014). 

“Περιμένοντας τον Γκοντό”, Μια θεραπευτική παράσταση του Στ. Κρασανάκη στην απεξάρτηση: Εισήγηση στο επετειακό Συμπόσιο για τα είκοσι χρόνια του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου «Εκπαίδευση και πολιτισμός», με θέμα «Το τρίγωνο της συνάντησης: Εκπαίδευση, Τέχνη, Θεραπεία» (Καλλιθέα, 10/5/2014).  –Υπό Έκδοση στα Πρακτικά του Συμποσίου.

Η αφήγηση και η σπουδαιότητά της για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου – Εργαστήρι: Πρακτική άσκηση επινόησης ιστοριών, δημιουργία παραμυθιού (προσεγγίσεις: Προπ, Τζάννι Ροντάρι): Εισήγηση στην Επιμορφωτική Ημερίδα του Σχολικού Συμβούλου της 9ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής με θέμα «Υποστηρίζοντας καλές διδακτικές πρακτικές στα σχολεία ΖΕΠ»  (Αθήνα, 23/1/2014). 

Ταξίδι δημιουργίας στον κόσμο του παραμυθιού και του θεάτρου σύμφωνα με τις λειτουργίες του Προπ: Εισήγηση στην Επιστημονική Συνάντηση του  Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τ.Θ.Σ. του Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Παγκόσμιο θέατρο: Πράξη, δραματουργία, θεωρία» (Αθήνα, 22/11/2013).  –Υπό Έκδοση στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Παραμύθια (παρουσίαση του σχετικού Πολιτιστικού Προγράμματος στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας): Εισήγηση στην Επιμορφωτική Ημερίδα του Σχολικού Συμβούλου της 46ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής με θέμα «Μανθάνουσες κοινότητες: Ιδέες, πρακτικές και δράσεις των σχολείων της 46ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής» (Γλυφάδα, 18/6/2013). 

Στο σχολείο με τις καρτέλες του Προπ: Εργαστήριο στην 7η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με θέμα «Θέατρο & Εκπαίδευση: Δεσμοί αλληλεγγύης» (Αγία Παρασκευή, 24/11/2012).  –Δημοσιευμένο σε συλλογικό τόμο.

Παίζοντας με τα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ: Εισήγηση στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.) με θέμα «Παιδεία κάλλιστον έστι κτήμα βροτοίς: Ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες: Θεωρία και πράξη» (Αθήνα, 6/10/2012). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Η κίνηση και η ακινησία του σώματος στο θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι: Εργαστήριο στο διεπιστημονικό συμπόσιο με διεθνή συμμετοχή του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Η απούσα παρουσία του σώματος στις κοινωνικές επιστήμες, την τέχνη, την εκπαίδευση και στις επιστήμες υγείας: Μεθοδολογικά ζητήματα και νέες προοπτικές» (Ρέθυμνο, 23/6/2012).  –Υπό Έκδοση σε συλλογικό τόμο.

Λεξικό Μανιφέστο: 24 ελληνικές λέξεις για τις παραστατικές τέχνες: Συμμετοχή σε ομαδική παρουσίαση στο PSi Regional Research Cluster με θέμα «Συνευρέσεις σε χρόνο σύγχρονο» (Αθήνα, 25/11/2011). –Υπό δημοσίευση στο ιστολόγιο του συμποσίου: http://encountersinsynchronoustimegr.wordpress.com/

Η πρόσληψη του θεάτρου του Παραλόγου στην Ελλάδα. Η περίπτωση του Samuel Beckett και το Εθνικό Θέατρο: Εισήγηση στο συνέδριο που διοργάνωσε το Τ.Θ.Σ. του Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του εορτασμού των είκοσι πρώτων ετών λειτουργίας του, και με θέμα «Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής» (Αθήνα, 29/1/2011). –Υπό Έκδοση στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

 Η επιλογή θεαμάτων για μαθητές: από τον έλεγχο στη χειραφέτηση: Εισήγηση στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών (Αθήνα, 31/5/2009). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Προσεγγίζοντας και διδάσκοντας τις έννοιες του χώρου και του χρόνου μέσα από το παραμύθι και το θεατρικό παιχνίδι: Εισήγηση στο ως άνω συνέδριο (Αθήνα, 31/5/2009).

Ο κόσμος του θαύματος στις «Βάκχες» του Ευριπίδη: Εισήγηση στην 5η Συνάντηση Εργασίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών που διοργάνωσε το Τμήμα Φιλολογίας του Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών (Αθήνα, 29/5/2009). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Από την εικονογράφηση των παραμυθιών στη δημιουργία πρωτότυπων ιστοριών μέσα από την αξιοποίηση των καρτών ως εκπαιδευτικού υλικού: Εισήγηση στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Νεότητας, με θέμα «Η συμβολή του εκπαιδευτικού υλικού στη σχολική πράξη: Θεωρία και εφαρμογή στη Μουσική Εκπαίδευση» (Μοσχάτο, 9/5/2009). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Η έννοια του «παραλόγου» και το νεοελληνικό θέατρο: όψεις της νεοτερικότητας στη μεταπολεμική σκηνική πρακτική και στη δραματική παραγωγή: Εισήγηση στη ΙΒ’ Διεθνή Επιστημονική συνάντηση του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στη μνήμη Σοφίας Σκοπετέα (Θεσσαλονίκη, 29/3/2009). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Ο Μάριος Πλωρίτης και το επάγγελμα του ηθοποιού: Εισήγηση, σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα, στην τιμητική Ημερίδα του Π.Ε.ΣΥ.Θ. με θέμα «Μάριος Πλωρίτης: της Γραφής και της Τέχνης» (Αθήνα, 19/1/2009). –Υπό Έκδοση στα Πρακτικά της Ημερίδας.

Η ρητορική στο θέατρο και το θέατρο στη ρητορική: Θεωρία και προτάσεις: Εισήγηση στην Επιμορφωτική Ημερίδα του Δήμου Χολαργού, Γραφείο Παιδείας – Νεολαίας – Κοινωνικής Μέριμνας και Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τη Δ/νση Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, με θέμα «Το θέατρο και η ρητορική στην εκπαίδευση: Κοινοί στόχοι και οράματα» (Χολαργός, 20/12/2008). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά της Ημερίδας.

Θέατρο και ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα από την αυγή του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Από το φαινόμενο της Ευεργεσίας στη σύγχρονη χορηγία: Τι άλλαξε;: Εισήγηση στο Forum Νέων Επιστημόνων του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών (Αθήνα, 6/12/2008). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Μια σχολική επίσκεψη σε αρχαίο θέατρο: Προβληματισμοί και προτάσεις: Εισήγηση στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Κέντρου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Δ.ΕΚ.) του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Επιστημονικός διάλογος για την Ελληνική Εκπαίδευση: Τυπική, μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση στην Ελλάδα: Βηματισμοί αλλαγής της εκπαιδευτικής πολιτικής, της εκπαίδευσης και του περιεχομένου της» (Αθήνα, 28/11/2008). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Η επιλογή θεαμάτων για μαθητές: Προβληματισμοί και προτάσεις: Εισήγηση στη Διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού με θέμα «Παιδί-Θέατρο-Χορός» (Αθήνα, 28/11/2008). ––Δημοσιευμένη στα Πρακτικά της Διημερίδας.

Το Θέατρο Δρόμου υπό το πρίσμα της βιωματικότητας και της πολυτροπικότητας: Εισήγηση στο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο των Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Βίωμα, Μεταφορά και Πολυτροπικότητα: Εφαρμογές στην Επικοινωνία,  την Εκπαίδευση, τη Μάθηση και τη Γνώση» (Ρέθυμνο, 10/10/2008). –Δημοσιευμένη σε συλλογικό τόμο.

«Ηθοποιοί του βασιλέως»: Η βραχύβια λειτουργία της Δραματικής Σχολής του Βασιλικού Θεάτρου την αυγή του 20ού αιώνα. Ένας προπομπός: Εισήγηση, σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα, στη Διημερίδα που διοργάνωσε το Τ.Θ.Σ. του Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών στη μνήμη Αγνής Τ. Μουζενίδου, με θέμα «Ο ηθοποιός και η τέχνη της υποκριτικής: Θεωρία και Πράξη, Ιστορία και Παρόν» (Αθήνα, 6/10/2008). –Υπό Έκδοση στα Πρακτικά της Διημερίδας.

Θεσμικό πλαίσιο και κρατική πολιτική σε σχέση με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και ο ρόλος του μαθήματος του Θεάτρου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εισήγηση στο 11ο Διεθνές Συνέδριο του ΚΕ.Δ.ΕΚ. με θέμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Μετανάστευση και τα Ελληνικά ως Δεύτερη ή Ξένη Γλώσσα» (Πάτρα, 12/7/2008). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Σχολικό θέατρο: Πράγμα «καλό και άγιο» ή «πληγή»;: Εισήγηση στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΚΕ.Δ.ΕΚ. με θέμα «Νέο εκπαιδευτικό υλικό του ΥΠΕΠΘ – Αξιολόγηση και Διοίκηση Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης» (Άρτα, 16/3/2008). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Το παραμύθι και η σχέση του με τη φαντασία και την πραγματικότητα: Εισήγηση στο 2ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με θέμα «Επιστήμη και Τέχνη: Κοινή Πορεία προς το Ωραίο και την Αλήθεια;» (Αθήνα, 18/1/2008).

Θέατρο και Παραμύθι: Εργαστηριακή παρουσίαση στο 2ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, σε συνεργασία με τα Τμήματα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, με θέμα «Γλώσσα, Σκέψη και Πράξη στην Εκπαίδευση» (Ιωάννινα, 21/10/2007). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

 Το μάθημα της θεατρικής αγωγής και η συμβολή του στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων: Θεωρία και προτάσεις: Ελεύθερη ανακοίνωση στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, σε συνδιοργάνωση με την Ιατρική Σχολή του Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας, με θέμα «Παιδί-Οικογένεια στον 21ο αιώνα» (Καρδίτσα, 6/10/2007). –Υπό Έκδοση στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Η ιστορία του θεάτρου ως πηγή έμπνευσης δραστηριοτήτων θεατρικής αγωγής: Η περίπτωση του θεατρικού προσωπείου: Αναρτημένη ανακοίνωση στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι προκλήσεις της εποχής μας» (Ιωάννινα, 17-20/5/2007). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Η προέλευση του θεάτρου: Εισήγηση στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δραματοθεραπείας & Παιγνιοθεραπείας της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος, με την υποστήριξη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Τέχνη και Μεταφορά στην Ψυχοθεραπευτική Διαδικασία. Η Δραματοθεραπεία & η Παιγνιοθεραπεία στην Ελλάδα σήμερα» (Καλλιθέα, 12/5/2007). –Υπό Έκδοση στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Θέατρο και Παραμύθι: Εισήγηση στη Θεατρολογική Ημερίδα του Π.Ε.ΣΥ.Θ. με θέμα «Η Θέση του Θεατρολόγου στην Ελληνική Πραγματικότητα» (Μαρούσι, 4/11/2006). –Υπό Έκδοση στα Πρακτικά της Ημερίδας.

 Θέατρο και Παραμύθι στο Σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο: Εισήγηση στο Ε’ Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κ.Ε.ΕΠ.ΕΚ., με θέμα «Μάθηση και Διδασκαλία στην Κοινωνία της Γνώσης» (Αθήνα, 28/11/2004). –Δημοσιευμένη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

 Από το… «Εγώ» στο… «Εμείς»: Εισήγηση-παρουσίαση στη Διημερίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την «Πιλοτική Εφαρμογή 28 Ολοήμερων Σχολείων», σε Συνεργασία με Συνάδελφο Εκπαιδευτικό του 129ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας (Γλυφάδα, 27/3/2003). –Δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου: www.pi-schools.gr.